• Tel.: +36-27/315-050
  • Cím: 2600 VÁC, Szent László út 7.

A szakember ajánlata: 1 GARNITÚRA / 4 GUMIABRONCS - 3 AJÁNDÉK! – I. RÉSZ

A szakember ajánlata: 1 GARNITÚRA / 4 GUMIABRONCS - 3 AJÁNDÉK! – I. RÉSZ

  • 2017 június 22

A kertek alatt már itt a tavasz, mit jelent ez az autósok és motorosok számára? – A napsütésen és a kellemes melegen kívül rengeteg teendőt – kezdi mondandóját Csókás Tamás a váci Gumi-Control gumiabroncs és márka-független személyautó, illetve motorkerékpár szerviz szakembere.


Elsőként nézzük a motorosokat, hisz általában ők a türelmetlenebbek, amint kisüt a nap. Mit javasol nekik, mi az, amit mindenképpen ellenőriztessenek, mielőtt kirajzanának az utakra? - Egy motorkerékpárral, főleg az egyre inkább elterjedő „gyorsjáratú” gépekkel, nagyon nagyot lehet esni… - főleg akkor, ha nem megfelelő a műszaki állapota - figyelmeztet Csókás Tamás. Ezen persze mosolyoghatunk, de egyáltalán nem vicces. Én magam is több motorkerékpárt láttam a tél folyamán a szabad ég alatt tárolni Vácott és környékén. Ráadásul az idei tél nagyon zord volt, nem elegendő tehát kívülről letisztogatni a karosszériát és a motort, aztán máris a nyeregbe pattanni, mert komoly meglepetések érhetnek. Szakemberrel át kell nézetni a futóművet, műszeresen ellenőriztetni a motort és az elektronikát, hisz a legkisebb károsodás akár végzetes is lehet, mondjuk egy autópályán százharmincas tempó körül, és ezzel nem szeretnék megijeszteni senkit. Hozzák el a motort a Gumi-Controlhoz, mi felkészítjük a szezonra, mindent átvizsgálunk és még tökéletesen meg is tisztítjuk.

Folytassuk négy keréken, azért az biztonságosabb. Lassan elérkezett az idő a téli gumiabroncsok nyárira váltására. - Hogy mindez ne csak üres szólam legyen, bevezetésképp elmagyarázom, mi a különbség a téli és a nyári gumiabroncs között, valamint elmondom azt is, miért javasolt az évszaknak megfelelő váltás. A téli és nyári gumiabroncsok két lényeges dologban különböznek egymástól: a profilban és a gumi összetételében. A téli abroncs futófelületének összetétele olyan, hogy a gumi alacsonyabb hőmérsékleten lágyabb, mint a nyári abroncs gumija. Ez biztosítja, hogy a profil blokkjai könnyebben változtatják az alakjukat, így nagyobb tapadást biztosítanak. A gumi lágysága miatt azonban +7 Celsius-fok útfelület hőmérséklet felett, ajánlatos a téli abroncsokat nyárira cserélni. A nyári abroncsok gumiösszetétele ugyanis keményebb, ez jóval megfelelőbb tapadást biztosít a meleg, esetenként forró útfelületen. A nyári abroncs profilblokkjának alakváltozásához nagy erő szükséges és csak egy tapadási pont van az útfelülettel. Ez biztosítja a fékút lerövidülését, a stabilitást száraz és nedves útfelületen egyaránt, valamint a vízen futás biztonságát egyenes úton, de főleg kanyarban.

Most már tudjuk, miért fontos az abroncsváltás, de milyen gumikat ajánl az autósoknak a szakember? – A Gumi-Control elsődlegesen két márkát forgalmaz, a prémium kategóriás Vredestein-t, illetve a középkategóriás, ám kiváló Apollo-t. Mindkettő a legmodernebb technológiával készülő holland gyártmány, ezért jó szívvel ajánlhatom minden autósnak. Ez utóbbi márka hamarosan tért hódit Magyarországon is, hisz Gyöngyöshalászon áprilisban átadják Európa egyik legmodernebb gumiabroncs gyártó komplexumát. Nagyon fontos megjegyeznem, hogy az Apollóhoz három különleges ajándék is jár, egy a gyártótól, kettő a Gumi-Controltól, de hogy mik ezek, azt sok egyéb érdekességgel együtt csak a jövő héten árulom el… A II. részt a Váci Napló jövő pénteki számában olvashatják.