• Tel.: +36-27/315-050
  • Cím: 2600 VÁC, Szent László út 7.

A szakember elmondja: miért fontos az autóklíma rendszeres karbantartása!

A szakember elmondja: miért fontos az autóklíma rendszeres karbantartása!

  • 2017 június 22

A nagy nyári melegek miatt egyre több autós igényli, hogy klíma is legyen a gépkocsiban, hisz ennek hiányában sokszor elviselhetetlen a hőség. Arról viszont kevés információval rendelkezünk, miért is fontos a berendezés rendszeres karbantartása. Erről tájékoztat most Csókás Tamás, a váci székhelyű Gumi-Control márkafüggetlen személyautó-szerviz első embere.


A legtöbb autótól, amit manapság piacra szánnak már alapelvárás a vevők részéről, hogy klímával szerelt legyen. Az igény jogos, nyakunkon a globális felmelegedés! Mivel a hőségben köztudottan tompulnak a járművezetők reflexei, mindenképpen ajánlott a klímaberendezés használata még akkor is, ha tudjuk, hogy az 100 kilométerenként akár 0,5-1 literrel növeli az autó fogyasztását – figyelmeztet Csókás Tamás. Ezzel párhuzamosan az autóklíma berendezések évente hűtőközegük 20%-át veszíthetik el, ami viszont az autóklíma leadott teljesítményét csökkenti.

Miért fontos az autóklíma berendezést rendszeresen karbantartani? - Az autóklíma berendezés belső oldalát évente – általában tavasszal -, illetve 15.000 kilométerenként tisztítani és fertőtleníteni szükséges, addig a pollenszűrőt évente, illetve 10.000 kilométerenként cserélni javasolt. A pollenszűrő könnyen hozzáférhető és gyorsan cserélhető. A klíma rendszerben található szárítószűrőt 4 évente, ill. 60-70.000 km-ként cserélni kell, ilyenkor új gázt és olajat is kap a rendszer. A klíma-ékszíj cseréje 30.000 kilométerenként javasolt!

Milyen praktikus tanácsokat adna az autóklíma berendezés szakszerű használatához? – Lehetőség szerint a légkondicionálót CSAK A MOTOR BEINDÍTÁSA UTÁN KAPCSOLJUK BE! A kikapcsolás fordított sorrendben történjen, előbb a klíma, aztán a motor. A működés eredményessége érdekében a gépkocsi szellőző-rendszerének levegőjárataiból mindenféle szennyeződést el kell távolítani, hiszen ezek rontják a hatásfokot. Ha a berendezés nem működik megfelelően, azonnal kapcsolja ki és keresse fel a Gumi-Control váci szervizét, ahol eredeti alkatrészeket, speciális műszereket és szerszámokat használunk, és nem utolsósorban megfelelő műszaki ismeretekkel rendelkezünk. Ellenőrzéskor kiderülhet, hogy a klímarendszerben a vezetékek szivárognak, elöregedtek, vagy a klímahűtő állapota nem megfelelő. Természetesen ezek javítását, karbantartását, cseréjét is el tudjuk végezni. Ha a pollenszűrő eltömődik, akkor már nem képes átereszteni a megkívánt levegő mennyiségét, azaz az elszennyeződött szűrőben allergiát, betegségeket okozó gombák és baktériumok is megtelepedhetnek, valamint nagymértékben csökkenti a klíma hatékonyságát. A baktériumok, gombák számára kedvelt terület a párologtató felülete, hiszen a klímarendszerben lévő párás, nedves levegő ideális körülményeket biztosít számukra, amely azután a klímarendszeren keresztül a légáram segítségével az utastérbe juthat. Ha Ön úgy érzi, hogy gépkocsijának légkondicionálója már nem hűt kellő hatásfokkal, abban az esetben érdemes bevizsgáltatni a klímaberendezést, hiszen ez a jelenség sok esetben a hűtőközeg elszivárgásából fakad. Évente érdemes ellenőriztetni a klímarendszerben a hűtőközeg mennyiségét, ugyanis 20%-os hiánya már erősen csökkenti az autóklíma leadott teljesítményét (miközben a felvett energia mennyisége nő!). A Gumi-Control megfelelő technikával és professzionális szakértelemmel, hatékonyan és gyorsan képes elvégezni ezt a műveletet – hívja fel a figyelmet Csókás Tamás.