• Tel.: +36-27/315-050
  • Cím: 2600 VÁC, Szent László út 7.

NÉGY TENYÉRNYI BIZTONSÁG – A GUMIABRONCS

NÉGY TENYÉRNYI BIZTONSÁG – A GUMIABRONCS

  • 2022 november 07
  • TÉLEN NYÁRI GUMIVAL? - MAGA AZ ÉLETVESZÉLY!
  • NYÁRON TÉLI GUMIVAL? – EZ NAGYON SOKBA KERÜLHET!
  • A HÍRES-HÍRHEDT NÉGY ÉVSZAKOS GUMIABRONCS – KOMPROMISSZUMOK SORA, DE NEM MINDENKINEK!

EZÉRT HASZNÁLOK TÉLEN KIZÁRÓLAG TÉLI GUMIABRONCSOT!
A téli és nyári gumiabroncsok különböznek mintázatukban és anyaguk kémiai összetételében egyaránt. A nyári abroncsok +7 °C felett nyújtanak megfelelő teljesítményt, ha ez alatt használják, rideggé, merevvé válnak, így kisebb lesz a tapadásuk az utakon. A téli gumik ezzel szemben +7 °C alatt is tökéletesen megőrzik rugalmasságukat, tapadásukat, mert mintázatuk és anyagösszetételük kifejezetten a téli utakra van tervezve. A téli gumiabroncsok jobb tapadással rendelkeznek havon (továbbá nedves vagy sáros útfelületen), mint a nyári abroncsok. Mélyebb profillal vannak ellátva, amelyek hatékonyabban szorítják ki a gumi és az útfelület közül a havat és a sarat. Mélyebb barázdákkal és sűrűbb futómintázattal rendelkeznek. Amikor télen havas, latyakos az útfelület a nyári gumik veszélyessé válhatnak, biztonságot kizárólag a téli gumiabroncsok jelentenek. 

 

NÉGYÉVSZAKOS GUMIABRONCS – ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK.
A gumi mintázata és anyagának összetétele is kompromisszumok sorát követően jött létre, tehát extrém hidegben nem marad megfelelően rugalmas, szemben a téli gumiabronccsal, ez pedig jelentősen befolyásolhatja a vezetésbiztonságot! Kánikulában a kifejezetten meleg évszakra tervezett
nyári - tehát keményebb - gumihoz képest sokkal gyorsabban kopik, elhasználódik, amely jelentős költségnövekedéssel jár. A négyévszakos gumiabroncsok kompromisszumot jelentenek a nyári és a téli gumik között, de nem képesek egyesíteni azok valamennyi előnyét. Sőt! Mivel Magyarország éghajlata kontinentális, ezért általában télen hideg van, akár -10, -15 Celsius-fok is lehet, ezzel szemben nyáron nem ritka a +35 – 40 fokos hőség sem. Ilyen szélsőségek között a négyévszakos gumiabroncs képtelen tökéletesen teljesíteni, ami jelentős mértékben rontja az Ön biztonságát!

 

Mindezek ellenére, kiknek ajánlható a négyévszakos gumiabroncs?
Elsősorban azoknak, akik viszonylag keveset használják a gépkocsijukat és akkor sem szélsőséges időjárási körülmények között, jellemzően városban és nem autóúton vagy autópályán.