• Tel.: +36-27/315-050
  • Cím: 2600 VÁC, Szent László út 7.

ÚGY MŰKÖDIK, AKÁR A TESTÜNK - AZ AUTÓKLÍMA

ÚGY MŰKÖDIK, AKÁR A TESTÜNK - AZ AUTÓKLÍMA

  • 2023 március 02

Természetesen írhatnánk sok-sok oldalnyi okos jótanácsot az autóklíma használatáról és karbantartásáról, ám azt úgysem olvasná el senki! Éppen ezért csak annyi szöveget osztunk meg Önnel, ami elengedhetetlen és amit vélhetően el is fog olvasni. Alábbiakban a világ legmegjegyezhetőbb példájának segítségével mutatjuk meg az autóklíma működését, szükséges karbantartását. Ehhez elegendő, ha arra gondolunk, mit teszünk egy kiadós testedzés előtt, alatt és azt követően. Mert az autóklíma és a saját testünk működése nagyon hasonló – bármennyire is meghökkentőnek tűnik ez így elsőre.


BEMELEGÍTÉS – BESZÁLLOK AZ AUTÓBA

Legyen nyár, rekkenő hőség, az autóban legalább 50-60 Celsius-fok! Ismerős? Beszállunk az autóba és rögtön 21-22 fokot várunk el a klímaberendezéstől. Rossz válasz! Ezzel árthatunk a legtöbbet a légkondicionálónak, ami ha gyakran előfordul, könnyen meghibásodáshoz vezethet és mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A testedzést is fokozatosan emelkedő terheléssel kezdjük, a súlyemelő sem elsőre kéri ki a világrekordot jelentő mázsákat, azt fel kell építeni alacsonyabb súlyokkal. Tegyünk hasonlóan az autóklímánkkal is, mielőtt beszállnánk a kocsiba, nyissunk ki minden ajtót, húzzuk le az ablakokat, néhány perc alatt szellőztessük át a belső teret és a klíma szabályzót állítsuk alacsonyabb fokozatba, ezzel jelentősen segítünk a berendezésnek, hogy később minél hatékonyabban dolgozhasson.

AZ EDZÉS – FOLYAMATOS ÜZEMBENTARTÁS

Már jó idő van az autóban, kellően lehűltünk vagy felmelegedtünk, itt az ideje, hogy a klímaberendezést is utazó sebességre állítsuk, vegyünk vissza egy fokozatot, nem kell félni, ezt követően is ugyanolyan kellemes komfortérzetünk marad. Mindössze gazdaságosabb lesz az üzemanyag fogyasztás és kíméljük a klímát, hisz még hosszú időn át szeretnénk megelégedéssel élvezni a szolgáltatását.

LEVEZETÉS – LEPARKOLOK, LEÁLLÍTOM AZ AUTÓT

Úgy döntöttünk vége az edzésnek, ám ilyenkor sem állunk le azonnal, következhet a levezetés. Tegyünk így a klímaberendezéssel is, amikor leparkoltunk, ne állítsuk le azonnal a motort! Gondoskodjunk arról, hogy a klíma még néhány perces utánhűtést kapjon, amiről út közben az azóta megszűnt menetszél gondoskodott. Megjegyzendő: nagy hőségben, egy helyben állva hosszú-hosszú percekig, akár egy óráig ne használjuk az autóklímát, mert ugyancsak meghibásodáshoz vezethet.

ZUHANY, FOLYADÉKPÓTLÁS – TISZTÍTÁS, KARBANTARTÁS

Megérkeztünk az úticélunkhoz, örömmel állapítottuk meg, hogy a kánikula ellenére is jelesre vizsgázott az autóklímánk. Szeretnénk, ha ez mindig így lenne. Fontos tehát, hogy a rendszeres karbantartás se maradjon el. Ezt viszont mindig bízzuk szakemberre! A klíma kényes és komplikált berendezés, nem igazán szereti, ha avatatlanok bütykölgetnek rajta. A bevizsgálást, a hatásfok-mérést, a feltöltést, a tisztítást, a szűrő cserét hagyja a szakemberekre, ők hivatottak mindezek elvégzésére. Egy kiadós edzés megtervezését is személyi edzőre bízza, hisz ő ért hozzá a legjobban, miért tenne másként az autója esetében. Jöjjön tehát egy frissítő zuhany és egy kellemesen gyöngyöző limonádé az edzés zárásaként, sok-sok friss gyümölccsel…

A GUMI-CONTROL JÓTANÁCSA AUTÓKLÍMA TULAJDONOSOKNAK:

ÖN MINDEN BIZONNYAL NAGYON ÜGYES, JÓ KEZŰ, ÉS MÉG ÉRDEKLŐDIK IS A MŰSZAKI TERÜLETEK IRÁNT. ENNEK ELLENÉRE AZT TANÁCSOLJUK, NE BABRÁLJA, NE PRÓBÁLJA MEG OTTHON JAVÍTGATNI HIBÁSNAK VÉLT AUTÓKLÍMA BERENDEZÉSÉT! HIGGYE EL, SOKKAL TÖBB KÁRT OKOZHAT, MINT AZT GONDOLNÁ, AZ ANYAGI MEGTERHELÉSRŐL MÁR NEM IS BESZÉLVE!

A FELADATOT BÍZZA FELKÉSZÜLT SZAKEMBEREKRE, AZ A LEGOLCSÓBB MEGOLDÁS!